Seguiu l'actualitat de la recerca a MÚSICA EN ESPAÑA EN LA EDAD MODERNA

dimecres, 9 de gener del 2008

La Viena de Hr. Vanhal

Bernardo Bellotto (1721-1780), Vista de Viena des del Belvedere, 1759-1760.
l
12 de setembre de 1772
l
"Després d'enviar el meu criat, havia fet jo mateix diverses temptatives per trobar M. Vanhall, però en va. Avui m'han dit que vivia fora de la ciutat i, basant-me en això, he creuat un braç del Danubi i he recorregut unes quantes milles d'un camí molt polsegós; arribat a l'indret on esperava trobar-lo, he sabut que havia marxat, però ningú no sabia on. Sense perdre l'esperança, he seguit buscant durant tot el camí de tornada, per descobrir-lo finalment en un racó obscur de la ciutat, on habitava un pis més elevat que no pas luxuós. He pujat a les palpentes una escala de cargol de pedra, al final de la qual es trobava el seu piset.

És un home jove i cortès; no sap francès, però, com molts altres músics alemanys, parla algunes paraules d'italià. M'he presentat com un estranger a la recerca de tot allò que hi pugués haver d'interessant en música: havia sentit algunes de les seves simfonies, que m'havien agradat molt i inspirat el desig d'emportar-me'n alguna; li he demanat, doncs, si en tenia de transcrites o si coneixia un copista que en tingués a casa seva. Aviat hem aconseguit entendre'ns millor i, veient que és clavecinista, li he demanat de seure en un petit clavicordi; m'ha tocat sis peces que acabava de compondre per aquest instrument, però no els he trobat la ciència, la novetat ni l'encant que distingeixen les seves composicions per instruments de corda.

Una lleugera perturbació de les facultats és de bon auguri per un jove músic, i el pessic de follia que traspuen les primeres composicions de M. Vanhall era molt prometedor. L'entusiasme és sens dubte una qualitat necessària en un artista, però l'és encara més en música, on la fantasia i la imaginació tenen un paper tan gran. [...] M. Vanhall està actualment ben restablert, i té l'esperit tan tranquil i serè que les seves darreres obres em semblen més aviat banals i insípides, ara que la seva dolça extravagància sembla que s'ha transformat en una malhaurada economia de pensament."

Charles Burney (1726-1814), A present state of music in Germany, the Netherlands and the United Provinces, 1773. Dins Voyage musical dans l'Europe des Lumières, ed. Michel Noray, París, Flammarion, 1992.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...