l
dimarts, 26 de febrer del 2008
Tornant a treballar
l
dilluns, 25 de febrer del 2008
José de Cadalso (petit afegit, en ocasió del debat electoral)
Políticos de esta segunda especie son unos hombres que de noche no sueñan y de día no piensan sino en hacer fortuna por cuantos medios se ofrezcan. Las tres potencias del alma racional y los cinco sentidos del cuerpo humano se reducen a una desmesurada ambición en semejantes hombres. Ni quieren, ni entienden, ni se acuerdan de cosa que no vaya dirigida a este fin. La naturaleza pierde toda su hermosura en el ánimo de ellos. Un jardín no es fragrante, ni una fruta es deliciosa, ni un campo es ameno, ni un bosque frondoso, ni las diversiones tienen atractivo, ni la comida les satisface, ni la conversación les ofrece gusto, ni la salud les produce alegría, ni la amistad les da consuelo, ni el amor les presenta delicia, ni la juventud les fortalece. Nada importan las cosas del mundo en el día, la hora, el minuto, que no adelantan un paso en la carrera de la fortuna. Los demás hombres pasan por varias alteraciones de gustos y penas; pero éstos no conocen más que un gusto, y es el de adelantarse, y así tienen, no por pena, sino por tormentos inaguan-tables, todas las varias contingencias e infinitas casualidades de la vida humana.
Mariano José de Larra (també en ocasió del debat electoral)

-Así está establecido; así se ha hecho hasta aquí; así lo seguiremos haciendo.
-Por esa razón deberían darle a usted papilla todavía como cuando nació.
(...)
["Vuelva usted mañana", 14 de enero de 1833]
En este país... Esta es la frase que todos repetimos a porfía, frase que sirve de clave para toda clase de explicaciones, cualquiera que sea la cosa que a nuestros ojos choque en mal sentido.
-Qué quiere usted? -decimos-, en este país! Cualquier acontecimiento desagradable que nos suceda, creemos explicarle perfectamente con la frasecilla: Cosas de este país! que con vanidad pronunciamos y sin pudor alguno repetimos.
Nace esta frase de un atraso reconocido en toda la nación? No creo que pueda ser éste su origen, porque sólo puede conocer la carencia de una cosa el que la misma cosa conoce: de donde se infiere que si todos los individuos de un pueblo conociesen su atraso, no estarían realmente atrasados. Es la pereza de imaginación o de raciocinio, que nos impide investigar la verdadera razón de cuanto nos sucede, y que se goza en tener una muletilla siempre a mano con que responderse a sus propios argumentos, haciéndose cada uno la ilusión de no creerse cómplice de un mal, cuya responsabilidad descarga sobre el estado del país en general? Esto parece más ingenioso que cierto.
Creo entrever la causa verdadera de esta humillante expresión. Cuando se halla un país en aquel crítico momento en que se acerca a una transición, y en que, saliendo de las tinieblas, comienza a brillar a sus ojos un ligero resplandor, no conoce todavía el bien, empero ya conoce el mal, de donde pretende salir para probar cualquiera otra cosa que no sea lo que hasta entonces ha tenido. Sucédele lo que a una joven bella que sale de la adolescencia; no conoce el amor todavía ni sus goces; su corazón, sin embargo, o la naturaleza, por mejor decir, le empieza a revelar una necesidad que pronto será urgente para ella, y cuyo germen y cuyos medios de satisfacción tiene en sí misma, si bien los desconoce todavía; la vaga inquietud de su alma, que busca y ansía, sin saber qué, la atormenta y la disgusta de su estado actual y del anterior en que vivía; y vésela despreciar y romper aquellos mismos sencillos juguetes que formaban poco antes el encanto de su ignorante existencia.
["En este país", 30 de abril de 1833]No, no torneu a mirar les dates. Estan bé.
No, no torneu a mirar la foto. Ja està bé com està.
Antiga.
Murió la Verdad. Si resucitara? (en ocasió del debat electoral)

Francisco de Goya (1746-1828), Si resucitara?, c.1814.
En ocasió del triomf de l'Absolutisme sobre la Constitució de Cadis. A Murió la Verdad, l'Església somriu, només la Justícia plora desconso-ladament... Quines coindidències!
Ya hay un español que quiere
vivir y a vivir empieza,
entre una España que muere
y otra España que bosteza.
Españolito que vienes
al mundo, te guarde Dios.
Una de las dos Españas
ha de helarte el corazón.
Antonio Machado (1875-1939)
Bona nit!
A taula! (el 1764)

diumenge, 24 de febrer del 2008
El Quartet Mosaïques al Théâtre du Châtelet
dissabte, 23 de febrer del 2008
Brunetti: VIOLA (do3) i FAGOT
Fagot:
De moment en totes les partitures de Brunetti hi ha els dos primers moviments i ocasionalment el tercer. El quart encara està per passar. Tot arribarà.
Bon dia!
divendres, 22 de febrer del 2008
UN ANGLÈS A MADRID [La cultura penínsular VI.1]
Entrant a la Calle de Alcalá, carrer de nobles proporcions, més ampli que qualsevol via londinenca, la meva sorpresa encara va ser més gran. Diversos palaus i monestirs magnífics n’embelleixen els dos costats. En una de les seves extremitats es veuen els arbres i les fonts del Prado i, a l’altra, les cúpules imposants de diverses esglésies. Hem agafat habitació a la Creu de Malta. Malgrat la pobresa del mobiliari, aquest alberg presenta almenys l’avantatge de dominar una bonica vista. M’he quedat mitja hora en un balcó veient passar molts cotxes amb gran terrabastall. Els carrers, que baixen suaument, amb un empedrat perfectament unit, permeten conduir a una velocitat infernal; és el que es fa de la forma més galant a Madrid. Anar a tota bufa arriscant-se a deixar coixes les mules i a trencar-los el coll és seguir l’exemple de Sa Majestat, al costat del qual cap monarca no circula tan furiosament.
He quedat sorprès, mentre recorríem el Prado, per l’aire noble de les seves fonts. Malgrat que el vespre era gris i humit, els que passe-javen eren multitud i hi avançava una llarga fila de carrosses. Els vestits de les dames, el tall de les lliurees dels seus lacais, tot era tan perfectament parisí que em creia als Boulevards. He buscat en va aquests cotxes pesants envoltats de patges i d’escuderos tal i com se’n llegeixen les descripcions a les novel·les espanyoles. Un canvi total s’ha produït en els costums; els antics, per dir-ho d'alguna manera, han desaparegut.
La devoció, no obstant això, no ha perdut els seus drets al Prado. Amb les notes de les campanes que anuncien l’Ave Maria, els cotxes paren, els lacais es descobreixen, les dones es persignen i el peató s’immoblitza murmurant oracions.
William Beckford (1760-1844), Diari íntim d’un viatge a Portugal i Espanya, 1787-1788.
Luigi Boccherini (1743-1805), Quintet amb dos violoncels en fa major op.41 nº2, 1788 [G 347]. Ensemble Explorations.
UN ANGLÈS A MADRID [La cultura penínsular VI.2]

Luis Paret (1746-1799), El Jardí Botànic des del Passeig del Prado, 1790.
dilluns, 18 de febrer del 2008
Johann Christian Fischer (1733-1800): el millor oboista del segle XVIII
divendres, 15 de febrer del 2008
L'oboè clàssic
És un fragment d'una anàlisi comparada entre la manera de tocar de Besozzi i la de Fischer, els dos grans oboistes de la segona meitat del segle XVIII. Data del 21 de setembre de 1772. L'autor, l'inevitable Charles Burney, el va escriure després d'un concert organitzat per Besozzi amb els millor músics de la ciutat de Dresde a casa de Mr. Osborn, l'ambaixador anglès.
dimecres, 13 de febrer del 2008
VIDA ARISTOCRÀTICA [La cultura penínsular V.1]

SONETO.
Tres potencias bien empleadas en un caballerito de estos tiempos.
Levántome a las mil, como quien soy.
Me lavo. Que me vengan a afeitar.
Traigan el chocolate, y a peinar.
Un libro... Ya leí. Basta por hoy.
Si me buscan, que digan que no estoy...
Polvos... Venga el vestido verdemar...
¿Si estará ya la misa en el altar?...
¿Han puesto la berlina? Pues me voy.
Hice ya tres visitas. A comer...
Traigan barajas. Ya jugué. Perdí...
Pongan el tiro. Al campo, y a correr...
Ya doña Eulalia esperará por mí...
Dio la una. A cenar, y a recoger...
"¿Y es éste un ser racional?" "Dicen que sí."
Tomás de Iriarte (1750-1791), Obras en verso y en prosa, 1787.
Manuel Canales (1747-1786), Quartet en mi bemoll major op.3 nº2, 1778. Quartet Cambini.
VIDA ARISTOCRÀTICA [La cultura penínsular V.2]

La música de Canales adopta alguns elements rítmics de la música popular i es caracteritza per la juxtaposició i la repetició de frases breus i refinades melòdicament i rítmica. Publicat a Londres el 1778, l'op.3 de Canales, el seu segon i últim recull de quartets, va tenir un èxit suficient com perquè el 1782 l'editor londinenc Bremner l'inclo-gués en una col·lecció de quartets de corda preparada per a un membre de la noblesa anglesa.
Pel que fa al sonet d'Iriarte, és una burla d'aquest món aristocràtic que retrata Paret en els seus quadres. Cito de Cadalso, Cartas ma-rruecas, 1774:
"En lugar de todo esto [els antics costums], ha sobrevenido un torbellino de visitas diarias, continuas reverencias impracticables a quien no tenga el cuerpo de goznes, estrechos abrazos y continuas expresiones amistosas tan largas de recitar, que uno como yo poco acostumbrado a ellas necesita tomar cinco o seis veces aliento antes de llegar al fin." (Carta XI)
"Los que encontré en la calle o en la tertulia a la segunda vez ya eran amigos míos; a la tercera, ya la amistad era antigua; a la cuarta, ya se había olvidado la fecha; y a la quinta, me entraba y salía por todas partes sin que me hablase alma viviente, ni siquiera el portero.
[...] Se comprueba la franqueza de los españoles de este siglo con la relación de las mesas continuamente dispuestas en Madrid para cuantos se quieran sentar a comer. La primera vez que me hallé en una de ellas conducido por Nuño, creí estar en alguna posada pública según la libertad, aunque tanto la desmentía la magnificencia de su aparato, la delicadeza de la comida y lo ilustre de la compañía." (Carta XI)
Es diria Larra:
"No consiste en eso la cultura del siglo actual, su excelencia entre todos los pasados y venideros, y la felicidad mía y de mis contempo-ráneos. El punto está en que se come con más primor; los lacayos hablan de política; los maridos y los amantes no se desafían; y desde el sitio de Troya hasta el de Almeida, no se ha visto producción tan honrosa para el espíritu humano, tan útil para la sociedad y tan maravillosa en sus efectos como los polvos "Sans pareille" inventados por Mr. Frivolité en la calle de San Honorato de París." (Carta IV)
Quintet de Michael Haydn. VIOLÍ III (per la Maria) i VIOLA (per l'Edu)
Viola (Viola II):
Ara sí, bona nit!
Boccherini. VIOLÍ II (Bertran), VIOLONCEL I (Carla) i VIOLONCEL II (Stefano)
Violoncel I: http://www.box.net/shared/yhmv7n7k0k
Violoncel II: http://www.box.net/shared/wh552sem8g
Bona nit!
Sextet de Luigi Boccherini. FLAUTA (per l'Elena) i VIOLÍ I (per la Maria)
Flauta: http://www.box.net/shared/59f7rs1c8s
Violí I: http://www.box.net/shared/9arqndbk8o
Quintet de Michael Haydn. VIOLÍ II (pel Bertran)
Un fil a través dels segles: de Fragonard a Renoir
dimarts, 12 de febrer del 2008
Descoberta curiosa
divendres, 8 de febrer del 2008
La simfonia de Michael Haydn
I. Allegro con brio:
II. Adagietto:
III. Finale. Fugato. Allegro:
Al segon moviment hi ha un solo de fagot molt bonic, especial pel Guillem. I al tercer, el senyor Haydn va tenir el detall de donar un dels començaments del tema principal a les trompes.
1764-1767: Vanhal escriu la nostra simfonia i...

l
l
l
1767:
l
LITERATURA
l
1764:
l
H. Walpole, El castell d'Otranto (considerada la primera novel·la gò-tica).
Voltaire, Diccionari filosòfic.
C. Beccaria, Dels delictes i de les penes.
I. Kant, Observacions sobre el sentiment del bell i el sublim.
P. Verri crea, a Milà, la revista progressista "Il Caffè".
Fundació, a Londres, del "Literary Club", amb S. Johnson, J. Rey-nolds, D. Garrick, E. Burke...
Naixement de M.-J. Chénier i de N.A. Cienfuegos.
Mort de B.J. Feijoo i de F. Algarotti.
l
1765:
l
J. Macpherson, Obres d'Ossian.
L. Sterne, Vida i opinions de Tristram Shandy (llibres VII-IX).
D. Diderot, Jacques el fatalista.
l
1766:
l
G.E. Lessing, Laocont.
O. Goldsmith, El vicari de Wakefield.
Naixement de Mme de Staël.
l
ART I ARQUITECTURA
l
1764:
l
F. Boucher, Al·legoria de la música.
J.B.S. Chardin, Ànec mort i gerra amb olives.
Es comença a construir, a París, la basílica de Sainte-Geneviève (ac-tual Panteó), de J.-G. Soufflot.
Carles III inaugura el Palau Reial de Madrid.
Mort de W. Hogarth.
l
l

l

Sir Joshua Reynolds (1723-1792), Retrat del comte Wilhelm de Schaumburg-Lippe, c.1767.
dimecres, 6 de febrer del 2008
1772: Stamitz publica la nostra simfonia i...
W.A. Mozart, Lucio Silla.
J. Haydn, Quartets op.20, Simfonia nº44, Simfonia nº45 "Els adéus".
Michael Haydn, Requiem.
L. Boccherini, Quintets op.13 (amb el famós minuet).
F.J. Gossec, Quartets op.15.
C. Burney visita Johann Baptist Vanhal a Viena (v. entrades del 9 de gener). Visites a Hasse, Gluck, Metastasio, C.P.E. Bach...
Carl Stamitz, convidat per Lluís XV a Versalles.
Naixement de J.W. Wilms.
Mort de J.-J. Cassanéa de Mondonville.
LITERATURA
Últims volums de l'Encyclopédie de Diderot.
G.E. Lessing, Emilia Galotti.
J.G. Herder, Assaig sobre l'orígen de la llengua.
C.-A. Helvétius, De l'home (pòstum).
Naixement de Novalis i de S.T. Coleridge.
ART I ARQUITECTURA
J.-H. Fragonard, La lectora (data aproximada).
L. Paret, La botiga de l'antiquari.
T. Gainsborough, Les germanes Linley.
Es comença, a Potsdam, la Casa del Dragó.
J. Soler Faneca, projecte per a la Llotja de Barcelona.
HISTÒRIA I HISTÒRIA DE LES IDEES
Primera partició de Polònia entre Rússia, Prússia i Àustria.
Suècia: cop d'estat de Gustau III. Inici d'una política de despotisme il·lustrat.
Un grup de nordamericans contraris a les mesures econòmiques del govern de Londres aborden i cremen el vaixell Gaspee, de l'armada anglesa, a Rhode Island. Aquest fet es considera el preludi de la Guerra de la Independència dels Estats Units (1775-1783).
Inici del segon viatge de James Cook (1772-1775).
Espanya: creació de la Companyia de Filipines i unificació monetària.
Naixement de D. Ricardo i de C. Fourier.

IRONIA IL·LUSTRADA [La cultura penínsular IV.1]

l
Esta fabulilla,
salga bien o mal,
me ha ocurrido ahora
por casualidad.
Cerca de unos prados
que hay en mi lugar,
pasaba un borrico
por casualidad.
Una flauta en ellos
halló, que un zagal
se dejó olvidada
por casualidad.
Acercóse a olerla
el dicho animal,
y dio un resoplido
por casualidad.
En la flauta el aire
se hubo de colar,
y sonó la flauta
por casualidad.
"¡Oh!" dijo el borrico
"¡qué bien se tocar!
¡Y dirán que es mala
la música asnal!"
Sin reglas del arte,
borriquitos hay
que una vez aciertan
por casualidad.
Tomás de Iriarte (1750-1791), Fábulas literarias, 1782.
Gaetano Brunetti (1744-1798), Quartet en si bemoll major, 1792 [BruWV VI:B7]. Quartet Schuppanzigh.
IRONIA IL·LUSTRADA [La cultura penínsular IV.2]
La faula d'Iriarte, com el retrat de Goya, se situa clarament en la línia crítica i irònica de la Il·lustració. El seu burro és una imatge universal dels burros.
Tomás de Iriarte (1750-1791), gran amic de Cadalso [v.III.1] i de Nicolás Fernández de Moratín (el pare del Moratín que s'estudia a literatura), dramaturg, poeta i traductor, és una de les grans figures de la Il·lustració espanyola. De la seva producció se'n desprén un caràcter agradable, refinat, cosmopolita. Violinista amateur, és a través d'ell que la duquessa de Benavente-Osuna tracta amb Haydn per rebre totes les obres "lliures" del compositor, és a dir, les que pot publicar per no ser propietat exclusiva del seu "senyor", el príncep Esterházy.
És d'aquesta manera que, des de 1783, les obres de Haydn arriben a Espanya poques setmanes deprés d'haver-se escrit. Però ja el febrer de 1781, Boccherini escriu a l'editor vienès Artaria per demanar-li que "tenga la amabilidad de presentarle mis respetos" al se-nyor "Giusseppe Haydn, compositor admirado por mí en el más alto grado y en el mundo entero". I, el 1795, Goya retrata el duc d'Alba amb una partitura a la mà on es llegeix clarament "Cuatro Canc[ion]-es con acomp[añamien]to de Forte p[ian]o. del Sr Haydn".
Gaetano Brunetti, nascut a Fano, prop de l'Adriàtic, s'establí a Madrid cap al 1762, sis anys abans que Luigi Boccherini. Professor de violí del futur Carles IV i violinsita de la Capella Reial, Brunetti escrigué 39 simfonies, 60 quintets i uns 50 quartets de corda.
El 1789, amb l'ascens de Carles IV (Carles III havia mort l'any anterior), es crea la "Real Cámara", orquestra d'alta qualitat, que dirigirà Brunetti. El nucli de la formació, però, serà el quartet format pel mateix Brunetti al primer violí, Carles IV al segon, Alexandre Boucher a la viola i Francisco Brunetti (el fill de Gaetano) al violoncel. El rei era un gran admirador del compositor, fins al punt que durant l'any 1799, després de la seva mort, només va fer tocar obres de "su Brunetti". Amb Boccherini, en canvi, que treballava al servei de l'Infant Lluís (oncle de Carles IV) i dels Benavente-Osuna, no tenia cap mena de tracte, potser degut a la pressió del propi Brunetti, tot i que el rei mai li va retirar la pensió que Don Luigi (nacionalitzat Don Luis Boquerini) rebia de Carles III des de 1785.
Malgrat la influència de Haydn, els quartets de Brunetti es revelen molt originals. És una música treballada fins a l'últim detall, amb línies melòdiques extremadament riques i refinades. Les quatre veus són tractades individualment i en peu d'igualtat, creant un discurs musical alhora dens i complex i delicadament elegant. Si bé el treball sobre temes, motius i ritmes també és destacable, un element que fa especialment interessant la música de Brunetti és la precisió extraordinària de les seves indicacions de dinàmica i de matisos, integrades plenament en la gestació de l'obra musical. El quartet que he posat avui d'àudio és, segons els investigadors, l'últim que va escriure.
Un altre àmbit interessant de l'obra del compositor és el simfònic, on els vents adquireixen un gran protagonisme. Un exemple:
Gaetano Brunetti (1744-1798), Tercer (Quintetto) i quart (Allegro di molto) moviments de la Simfonia en la major nº36, 1792-1798. Concerto Köln.
Àudio 2 (Tercer moviment):
dilluns, 4 de febrer del 2008
1794: J.C.F. Bach escriu la nostra simfonia i...
HISTÒRIA I HISTÒRIA DE LES IDEES
l
Jacques-Louis David, Autoretrat, 1794.
divendres, 1 de febrer del 2008
EL PREROMANTICISME [La cultura penínsular III.1]

José de Cadalso (1741-1782), Noches lúgubres, 1770-1771.
EL PREROMANTICISME [La cultura penínsular III.2]
És la lectura dels Night thoughts (Pensaments nocturns) de Young en traducció francesa que inspira Cadalso per escriure les seves Noches lúgubres. L'obra es divideix en tres "Noches". En la primera, Tediato (un jove ric), acompanyat per Lorenzo (un pobre enterramorts), intenta desenterrar el cadàver de la seva estimada, però l'anunci de l'alba els ho impedeix. En la segona, Tediato és detingut per error. En la tercera, els dos personatges tornen al cementiri per continuar el seu projecte. Tot això és l'excusa per una sèrie de profundes reflexions sobre la naturalesa humana, l'amor, el suicidi, la raó, la justícia i l'atzar.
És una obra extraordinària. Ningú abans havia escrit una obra tan "romàntica", i menys un espanyol. La influència de Young és innegable, però Cadalso va molt més enllà. La primera versió del Werther de Goethe, obra preromàntica per excel·lència, data de 1774, mentre que, segons Russell P. Sebold, la redacció de les Noches lúgubres de Cadalso se situaria als anys 1770-1771. Es pot parlar, doncs, d'un Prerromanticisme espanyol de primera impor-tància, guiat per Cadalso, escriptor excel·lent (només cal llegir les Cartas marruecas de 1774), per Meléndez Valdés i Jovellanos en la seva segona etapa poètica (després de la lectura de les Noches, 1773-1774) i per Nicasio Alvárez Cienfuegos (1764-1809). Tan Meléndez com Cienfuegos formen part del que s'anomena l'escola poètica de Salamanca. Parla Meléndez Valdés:
Cuando la sombra fúnebre y el luto
Juan Meléndez Valdés (1754-1817), A Jovino: el melancólico, 1779-1780.
És sorprenent la proximitat amb l'inici de les Noches lúgubres de Cadalso. I, poc després, en el mateix poema, la primera referència espanyola (el 1780!) al "mal de vivre" romàntic, el "fastidio universal":
Sí, amigo, sí: mi espíritu insensible,
El tal "Jovino" és Jovellanos, el gran il·lustrat, que també era poeta.
Per la seva banda, Goya, el 1792, pateix una greu malaltia que el deixarà totalment sord, i el seu estil pictòric se'n ressenteix. Paral·lelament als encàrrecs oficials, comença a pintar una obra torturada, fosca, violenta i terriblement crítica amb la societat del seu temps (el pintor se sentia molt identificat amb les noves idees il·lustrades), que trobarà la seva culminació en les pintures negres de la Quinta del sordo (1820-1823). En aquest cas, es tracta d'un encàrrec de la duquessa de Benavente-Osuna, dona molt intel·ligent i culta, gran mecenes de l'època, alhora amiga i protectora de Cadalso, de Goya i de Boccherini.
L'obra d'avui de Boccherini (1743-1805), nascut a Lucca i establert a Madrid des de 1768, és un dels seus quintets més singulars. Vol imitar la "Musica notturna delle strade di Madrid" i la veritat és que amb l'evocació de les campanes de la ciutat aconsegueix un ambient nocturn que no s'allunya molt del de Cadalso. Del quart moviment (Allegro vivo), en surt la música que s'ha fet famosa per la pel·lícula Master and Commander (Peter Weir, 2003):