Seguiu l'actualitat de la recerca a MÚSICA EN ESPAÑA EN LA EDAD MODERNA

dijous, 13 de maig del 2010

Cosa

A algú se li ha acudit proposar que el llibre que Tomás de Iriarte ensenya orgullosament al seu retrat del Prado no és el de les Fábulas de 1782, sinó la primera edició del poema La Música?
l
Coneixent llibres de l'època i observant atentament, jo al llom hi veig tres línies: a la primera una L (en tot cas no una F, ja que té una línia inferior) i una A; a la segona em sembla veure-hi el principi d'una M, tot i que després hi ha una corba que sembla una S i que no arribo a explicar (podria ser la segona pota de la M?); i a la tercera hi veig una S al principi. El resultat seria:
l
LA
M[U??]
S[IC?]
l
A l'època és normal tallar les paraules del llom o deixar-les incompletes si falta espai. No puc afirmar amb seguretat que es tracti de La Música però en tot cas no són les Fábulas literarias, com suggereix la pàgina web del Prado. Pel que fa a la cronologia del retrat, és anterior a 1784, moment en que apareix gravat a la segona edició de La Música (un altre indici si cal). Vist però que és molt possible que Iriarte esculli de posar pel pintor Inza amb La Música, em sembla que comença a ser urgent la recuperació d'aquest gran poema que Sempere y Guarinos situava entre els millors del regne de Carles III i que al·lucinarà a la musicologia internacional quan els espanyols ens dignem d'una p... vegada a fer-lo conèixer. Menéndez Pelayo és mort! Però no els seus odis...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...