Seguiu l'actualitat de la recerca a MÚSICA EN ESPAÑA EN LA EDAD MODERNA

divendres, 26 de març del 2010

Barcelona 1807: auques i papers de rengles

Com deia l'altre dia, les festes de beatificació de Josep Oriol, en el marc de les quals cal situar l'oratori de Baguer, van donar lloc a manifestacions molt variades. Un cas molt particular, que he trobat recentment en el bloc d'un bibliòfil, és aquest exemple de "paper de rengles". És una forma rudimentària del que el bloguista en qüestió anomena "precinema". En efecte, és una manera de reviure en moviment la llarga i pintoresca processó que es va organitzar en honor del beat. Si seguiu l'enllaç del bloc hi trobareu un article molt complet sobre el tema.
l
Us deixo amb aquest video que reconstrueix el joc d'aquest interessant paper de rengles. Noteu-hi la presència cap al final d'un grup de músics que una auca editada a la mateixa època etiqueta com a "capilla". És molt probable que es tracti dels mateixos músics que van participar a la interpretació de l'oratori de Baguer, membres de les capelles de música del Pi o de la catedral. Apareixen en dos grups: primer els vents amb timbals i després, precedint les relíquies del beat, la veritable capella, amb violins, cantants, violoncel i baixó. Fixeu-vos també en tota la tropa de gegants i en els animals de cartró que encara avui es treuen durant les festes majors. A l'època això dels animals era un tema polèmic perquè, tot i que s'havien prohibit a finals del XVIII, els barcelonins no estaven disposats a renunciar a aquests personatges tan estimats. La prova és que encara el 1807 continuaven apareixent a les processons, per molt que els il·lustrats posessin el crit al cel i maleïssin la ignorància i la superstició del poble.

l
L'auca en dos folis, molt pròxima al paper de rengles i impresa a la mateixa època per Josep Rubió i Lluch, pot servir per identificar els diferents personatges de la "prepel·lícula". A baix de tot hi ha una fotografia del paper de rengles retallat i enganxat, tal i com passa pel video.

Anònim, auca representant la processó en honor del beat Josep Oriol, 1807.

Processó de la beatificació de Josep Oriol (1807) impresa en papers de rengles, un cop enganxats i amb el rotlle desplegat (& Piscolabis librorum)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...