Seguiu l'actualitat de la recerca a MÚSICA EN ESPAÑA EN LA EDAD MODERNA

divendres, 6 de desembre de 2013

Brunetti al dia

El revival Brunetti s'ha enfortit aquests últims mesos. En l'àmbit de les publicacions, la principal novetat és la magnífica edició dels 16 últims quartets de Brunetti (els escrits entre 1785 i 1793) realitzada per Miguel Ángel Marín i Jorge Fonseca.

Fa només uns dies ha aparegut també un disc de l'Orquesta Barroca de Sevilla, dirigida per Christophe Coin, amb dues simfonies, dues escenes vocals i la primera lamentació del Dimecres Sant, analitzada aquí. És una contribució importantíssima a l'escassa discografia brunettiana. No per les simfonies (la nº23 i la nº33, ambdues ja enregistrades), sino per la música vocal, que fins ara desconeixíem completament. A diferència del concert que en van fer a l'Auditorio Nacional de Madrid, que va resultar més irregular en qualitat d'interpretació, el disc és exquisit. La lamentació, en particular, és d'una gran delicadesa en els efectes i posa de relleu que som realment davant d'una obra de gran qualitat. A la simfonia nº33 Il maniatico, el violoncel de Coin resulta un "maniàtic" (un boig) perfecte, com ja ho va demostrar en directe a Madrid.

Cal celebrar amb tota la pompa, per acabar, l'organització del cicle de concerts "Gaetano Brunetti, músico de corte", actualment en curs a la Fundación Juan March de Madrid. És la primera vegada que un cicle de concerts es proposa la recuperació d'obres inèdites de Brunetti. El primer dia (27 de novembre) es van poder sentir dos trios de la serie VI de 1784-1785 alternant amb trios de l'op. 34 de Boccherini (1781), magníficament interpretats per La Ritirata. El podeu sentir integralment aquí. El segon, dimecres passat (4 de desembre), a càrrec del Quartet Quiroga, va presentar un programa encara més ambiciós, amb un dels quartets recentment editats i un dels quintets amb dos violoncels de l'op. 1, que s'emmirallaven, respectivament, amb un quartet de l'op. 20 de Haydn i amb un quintet de l'op. 10 de Boccherini. El tercer concert, que tindrà lloc dimecres vinent (11 de desembre), culminarà el cicle amb el celebradíssim Quartet Mosaïques que oferirà dos quartets tardans de Brunetti, també de la nova edició de Marín i Fonseca, i dos quartets més, un de Haydn i l'altre de Boccherini. Les notes al programa, redactades per un servidor, aquí.

Fins aquí aquest fugaç retorn de posada al dia en matèria brunettiana. Esperem que la tendència iniciada segueixi a l'alça! La recepció del públic i dels propis músics és més aviat engrescadora.

Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...