Seguiu l'actualitat de la recerca a MÚSICA EN ESPAÑA EN LA EDAD MODERNA

divendres, 8 de juliol de 2011

Crisi

Sense temps per a més, mencionar dos tristos esdeveniments que posen sobre la taula amb tota la cruesa, a crits, la lamentable problemàtica del patrimoni musical en aquest(a merda de) país.

La desaparició de la Mona Lisa de la història de la música de la Catedral de Santiago, el Codex Calixtinus, (es van deixar la clau al pany) i la posada en venta del manuscrit autògraf de Recuerdos de la Alhambra, primer pas per a la dispersió de l'extraordinària col·lecció Miquel Llobet, essencial per a la història de la guitarra. L'actual propietari, que ja la va salvar d'una mort segura, es veu obligat a condemnar-la definitivament a mort davant la frígida passivitat de les institucions nacionals i autonomiques, públiques i privades. Entre les joies que guarda hi ha un manuscrit amb música del Padre Basilio (de finals del XVIII, no de finals del XIX, com diu La Vanguardia d'avui), compositor essencial de la història de la guitarra espanyola, sobre la música del qual, fins avui 8 de juliol, no sabíem res. I això que només és notícia de rebot...

A crits ens diuen avui els diaris que la reflexió sobre l'estat de les fonts musicals a Espanya és d'una urgència que supera tots els límits. Per desgràcia, les alarmes silencioses (absents) d'aquests arxius eclesiàstics que es deixen les claus als panys i tenen goteres són una bona metàfora de l'efecte que tindrà el tema a partir de demà. Si no us ho creieu, llegiu demà els diaris.

3 comentaris:

Raúl ha dit...

Si yo te contara... Ya me he encontrado con varios casos de "pérdidas". En la catedral de Salamanca faltan numerosas partituras: fue una gran sorpresa cuando, al pedir algunas, me dijeron que faltaban todas las que había pedido (y eso que el catálogo no tiene ni 30 años). En el archivo de Santo Domingo de la Calzada ha desaparecido una obra importantísima de Durón (de copista real). En el archivo de Astorga me encontré con la desaparición de un cuaderno entero con más de 100 obras. Y en la biblioteca de Cataluña hace poco pedí una cosa que me dijeron estaba también "desaparecida". El expolio de los archivos musicales es más intenso de lo que parece, y lo curioso es que nadie lo cuenta.

Bellerofonte ha dit...

Sin comentarios. Es increíble.

Galderich ha dit...

Estava astorat amb el Còdex Calixtinus però veient el que comenta en Raúl... encara ho estic més!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...